x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

10 redenen om voor Drupal te kiezen
Gepost op 25 juli 2017

Drupal is de motor achter zowel websites van overheidsinstellingen, Fortune 500 bedrijven en grote NGO’s als die van de kleine webshophouder en de plaatselijke voetbalvereniging.  Een CMS dat van klein tot groot wordt ingezet dus.

Geen wonder, want redenen om voor Drupal te kiezen zijn er legio. Hieronder vast 10.

1. Het meest aanpasbare CMS dat er bestaat

Geen enkel bestaand CMS (en zeker niet binnen de open source context) is zo verregaand aanpasbaar als Drupal. Letterlijk ieder onderdeel van Drupal kan desgewenst worden veranderd en aangepast om het beter te laten aansluiten bij de veriesten van de website.

En behalve aanpasbaar is het ook verregaand uitbreidbaar: elke denkbare online functionaliteit kan binnen Drupal worden geimplementeerd door de uitgebreide en krachtige Drupal API.

2. SEO-vriendelijk

Naast alles hebben bedrijfswebsites 1 belangrijke doelstelling: bijdragen aan de omzet van het bedrijf. De rol die Google daarin speelt in Nederland is van grote betekenis: hoge Google rankings zijn van levensbelang voor elke online strategie.

Google houdt van Drupal! Door de SEO-vriendelijke URLs, hoge reactietijd (hoge snelheid) en een aantal zaken die ‘onder de motorkap’ hun werk doen, zijn Drupal websites in technisch opzicht klaar om de wedloop om de hoge Google posities aan te gaan.

3. Helemaal mobile-ready

De tijd dat de desktop computer de maat voor alles was is lang voorbij. Een website van vandaag verdient pas die naam als hij op alle mogelijke apparaten even goed te gebruiken is.

Out-of-the box is de laatste Drupalversie geheel mobile-ready. Zo zijn alle core themes responsive, is er out-of-the-box ondersteuning voor responsive images en tables terwijl kleine maar niet minder belangrijke features zoals een responsive admin toolbar het mobiele verhaal compleet maken.

4. Meer dan 20.000 uitbreidingsmodules

Aansluitend op punt 1 is dit een van de kwaliteiten die Drupal onoverwinnelijk maakt. Geen van de veelgebruikte open source CMS-en biedt zoveel mogelijkheden om de functionaliteit van je website uit te breiden en aan te passen.

Met 20.000 uitbreidingsmodules biedt Drupal een eindeloos arsenaal aan mogelijkheden om functionaliteit aan je website toe te voegen en om bestaande functionaliteit aan te passen.

5. Extreem veilig

Drupal heeft de naam het meest veilige CMS ter wereld te zijn. Geen wonder dat overheidswebsites als die van Het Witte Huis en de Australische overheid graag kiezen voor Drupal.

Drupal is Secure By Design, wat zoveel wil zeggen als: ‘ontworpen met de veiligheid van het systeem voorop gesteld’.  Of zoals Acquia, één van de grootste internationale Drupal consultancies het zegt:

Drupal is designed to prevent critical security vulnerabilities, including the Top 10 security risks identified by the Open Web Application Security Project (OWASP).

Drupal beschikt over een dedicated security team dat zich continue bezighoudt met het autitten en verbeteren van de veiligheid van de Drupal software, uitbreidingsmodules en themes.

6. Drupal is snel

Je bezoekers houden van snelheid, Google houdt van snelheid en ook Drupal houdt van snelheid.

Met name de laatste Drupal-versie (8) in combinatie met PHP 7 heeft in diverse benchmarks aangetoond een bijzonder snelle combinatie te zijn. Sinds Google de snelheid van een website formeel meetelt als ranking-factor, is voor jou als website-eigenaar of -beheerder de keuze voor Drupal meer dan ooit op zijn plaats!

7. Geavanceerde content-organisatie

Je hebt een grote website met duizenden pagina’s aan content? Voor Drupal geen probleem en voor jou ook niet: Drupal is bekend om zijn verfijnde mogelijkheden voor categoriseren, taggen, zoeken en ordenen van content. Dit kan content zijn van elk denkbaar type en desgewenst in elk denkbaar bestandsformaat.

Zo maak je voor de bezoeker de content toegankelijk via vele ingangen en ben je zelf in staat om dat ene artikeltje van 3 jaar 5 maanden en 13 dagen geleden in een handomdraai weer voor de dag te halen.

8. Open source

Open source software heeft een aantal onmiskenbare voordelen ten opzichte van proprietary software: veiligheid en bedrijfszekerheid van open source software zijn doorgaans groter en de kosten lager.

Open source software is weliswaar niet hetzelfde als ‘gratis’ software (er zijn kosten voor ontwikkeling, beheer en onderhoud) maar de kosten liggen doorgaans aanzienlijk lager dan bij proprietary software. Voor een proprietary CMS-pakket vergelijkbaar met Drupal kun je zomaar
40.000 tot 50.000 euro kwijt zijn. Dit bedrag houd je bij Drupal in je zak.

9. Zeer verfijnd permissiesysteem

Drupal kan worden gebruikt met een onbeperkt aantal gebruikersrollen, subrollen en gebruikerstypen, elk met hun eigen set permissies, mogelijkheden en beperkingen.

Dit maakt Drupal bijvoorbeeld geschikt voor een doorwrochte workflow waarin ieder op zijn eigen terrein zijn bijdrage levert in het content creatieproces.

Voor wie alleen of met slechts enkele personen de website beheert is dit geen probleem: het permissiesysteem staat nergens de eenvoud van gebruik in de weg.

10. Uitgebreide web UI

Wie bereid is om enig leerwerk te doen kan binnen een Drupal website veel zelf doen aan configuratie en beheer. Dankzij de uitgebreide Webinterface (beheerschermen in de webbrowser) waarmee Drupal zelf komt maar ook veel van de uitbreidingsmodules, is zo niet alles dan toch een groot deel van het dagelijkse onderhoud, aanpassing en configuratie zelf uit te voeren.

Zo is het in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om een geheel nieuwe uitbreidingsmodule ‘bij elkaar te klikken’ zonder enige kennis van programmeertechnieken.

Dit kan een flinke besparing betekenen op het inhuren van ontwikkelaars en mensen voor het technisch onderhoud van je website.